ISTORIJAT

ZASTAVA 2015 - KVALITET KAO REZULTAT SPOJA VIŠEDECENIJSKOG ISKUSTVA U PROIZVODNJI KOMBINOVANOG SA PRIMENOM NOVIH TEHNOLOGIJA

ZASTAVA 2015 je naslednik preduzeća ZASTAVA AUTO DELOVI Knić, koje je osnovano još 1958. godine od strane preduzeća Zastava automobili. Stacionirano je na teritoriji opštine Knić, 20 km od Kragujevca na raskrsnici puteva Kragujevac/Kraljevo/Čačak neposredno uz prugu.

U periodu 1959-60, preduzeće je radilo na izradi turpija i druge metalne robe. Od 1961. do 1968. godine posluje pod nazivom Metalna industrija ZASTAVA, a od 1968. godine kao pogon u Kniću fabrike 21.oktobar iz Kragujevca, kada i započinje proizvodnja alata i pribora za putničke automobile i kamione, metalne opreme za transport i skladištenje, kao i proizvodnja servisne opreme.

Godine 1977. dolazi do udruživanja fabrike 21.oktobar sa Zavodima Crvena Zastava, a fabrika u Kniću postaje samostalna OOUR Stanislav Sremčević-Crni u sastavu Zavoda Crvena Zastava kada se i proizvodni pogon prilagodjava potrebama automobilske industrije.

Od 2001. godine preduzeće se sve više okreće inostranom tržištu sa akcentom na tržište zemalja Evropske unije. Sa stranim partnerima se uspešno realizuje više programa.

2015. godine preduzeće je uspešno privatizovano i nastalo je današnje preduzeće pod nazivom ZASTAVA 2015. Preduzeće ZASTAVA 2015 danas predstavlja jedno od najvećih proizvodnih preduzeća u regionu Knića i standardan je snabdevač mnogih renomiranih domaćih i stranih preduzeća kao i Vojske Srbije.